Aneb modulární Turris

Protože jsem vlastníkem původního Turrisu i novější verze Omnia dostal jsem možnost podpořit i nejnověší projekt MOX. A čekal jsem, dlouho. Opravdu dlouho, až letos v červnu jsem se dočkal. Super Early Bird bylo defacto AP k Turrisu.

Nejdřív mě nemile překvapila absence SD karty, dobře tak se podíváme co píšou v dokumentaci. Té dokumentaci, která v době rozesílání prvních kusů není kompletní a jsou v ní chyby. Chápal bych to u prvního produktu, ale když děláte třetí?! Zjistil jsem, že potřebuju MOX dostat do záchraného módu č. 6, dobře tak pojďme na to… není to uplně přímočaré a intuitivní. Povedlo se, bliká to, ale jak poznám, že to skončio? Nijak!

Skončilo to tak, že jsem si sehnal novou SD kartu a poprosil kolegu jestli by mi ji zformátoval (BTRFS) a nabootoval do rescue módu č. 4, to se mi na poněkolikáté povedlo. Foris vidím, konfiguruju a ejhle, WiFi je jen jedna (Super Early Bird). Takže nebude 2,4G a 5G – budu si muset vybrat. No, co se dá dělat.
Nastavím SSID, heslo, parametry, uložím a … připojím se telefonem. Umístím AP na své místo a po chvíli mě to odpojí. Síť nikde, kde je chyba? Rozhranní ukazuje, že nemám WiFi modul? Co?! Tohle je asi poslední, pomyslná, kapka.

Chápu, že je těžké navrhnout a odladit hardware včetně SW za tak krátkou dobu. Nicméně to ukazuje i odvrácenou tvář Open hardware. Navrhnout a vyrobit to umíme, SW pro to napíšeme, ale stabilita nebo podpora? Ta pokulhává… což je obrovská škoda. MOX ještě nedozrál, zpátky do krabice s ním.

Other Related Posts: